Bovenbouw

M.i.v. het schooljaar 2015 – 2016 worden klassenstukjes en foto’s veelal via blogs/ forums op SchouderCom (onze omgeving voor interne communicatie)met de ouders gedeeld.

Radio Rijnmond in groep 6

Datum: 14 jan. 2016

We hebben als eerste school in de Hoeksche Waard aangehaakt op het project ‘Afvalvrije school’. Daarvoor hebben we ter aftrap een programma doorlopen. Radio Rijnmond is voor het ochtendprogramma ‘Wakker’ op school langsgekomen. De kinderen en juf Sandra van groep 6 hebben verteld wat het project inhoudt en wat ze ervoor gaan doen.

Afvalvrije school

Datum: 7 jan. 2016

De Boomgaard wordt de eerste afvalvrije school van de Hoeksche Waard. Dat werd door alle kinderen en teamleden samen met vertegenwoordigers van de betrokken partijen gezamenlijk gemarkeerd.Dankzij de actieve betrokkenheid en steun van de gemeente Binnenmaas (dhr. Joosten, wethouder van o.a. Milieu, duurzaamheid en afvalverwijdering en –verwerking) en de Regionale Afvalstoffendienst Hoeksche Waard (dhr.  Huisman, directeur RAD Hoeksche Waard) staan alle seinen op groen om dit initiatief tot een succes te maken.

De boodschap die De Boomgaard naar de leerlingen wil bekrachtigen is dat afval weer een grondstof kan worden door goed te scheiden bij de bron.

Het startsein voor het project ‘Afvalvrije School’ werd gegeven met een lesprogramma verzorgd door Koos de vuilnisman, het alter ego van docent/ acteur/ bioloog Theodoor Braaksma. Met workshops in alle klassen werden onderwerpen aangesneden als afvalbeperking, besparing op afval en betere scheiding van afval. Door zo samen een stuk bewustwording en kennis op te bouwen, is een mooie basis gelegd om aan alle criteria voor het keurmerk ‘Afvalvrije School’ te gaan voldoen. De ‘Stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG)’ toetst dit dan jaarlijks.

In alle klaslokalen kunnen dankzij de RAD ‘grondstof inzamelunits’ worden geplaatst. Alles wordt aan de bron gescheiden: papier, plastic, pennen, metaal, batterijen, groenafval, etc. Elk kind krijgt een mooie drinkbeker cadeau zodat sappakjes uiteindelijk uitgebannen kunnen worden. De kinderen gaan zich ook inspannen om het zwerfafval in de schoolomgeving terug te dringen.

Groep 7 van De Boomgaard had deze opstartdag een uitgebreider programma waarin een ‘afval-rap’ werd gecomponeerd, een poster werd gemaakt die kans maakt op een vuilniswagen te worden afgebeeld, computers werden ontmanteld tot herbruikbare onderdelen en afvalproducten werden omgetoverd tot een kunstwerk.

Een vijftal andere scholen in de Hoeksche Waard zullen de komende tijd in het spoor van De Boomgaard eveneens het keurmerk ‘Afvalvrije School’ in de wacht gaan slepen.

Koos voor groep 7.jpg       computer ontmantelen.jpg Koos voor de groep.jpg  speech Wethouder.jpg

Vrijdag 25 september hadden de leerlingen van groep 7 en 8 een cultureel uitje naar de Eendrachtskerk in Zuid-Beijerland: een muzikale reis door het leven van Wolfgang Amadeus Mozart.

Georganiseerd door ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’ (CmK) liet het Holland Symfonieorkest de kinderen op bijzondere wijze kennis maken met de schoonheid van klassieke muziek. In de passende ambiance van de Eendrachtskerk kwam dit fantastisch tot z’n recht. De leerlingen, de begeleidende ouders en de leerkrachten (juf Jos en meester Maurice) werden een uur lang ondergedompeld in de muzikale kunststukken die het wonderkind Mozart gedurende zijn (te korte) leven heeft geproduceerd. Twee energieke vertellers plaatsten deze muzikale pareltjes op een toegankelijke manier in het levensverhaal van de componist. Het was genieten!

DSC_0007.JPG  DSC_0012.JPG  DSC_0026.JPG DSC_0038.JPG